EcoPods: schoonmaakmiddelen in capsulevorm voor proper huis én milieu

Schelle / Wommelgem –

“Je hebt slechts één verstuiver nodig die je altijd kan hergebruiken”, zegt Raf Schoonbaert. Foto: Bart Roggeman

Vanuit een kantoortje in Wommelgem vertrekken sinds kort dagelijks kleine pakketjes waarvan grondlegger Raf Schoonbaert hoopt dat ze een grote impact kunnen betekenen op de berg plastic. Met EcoPods lanceert hij een nieuwe manier van ecologisch schoonmaken.

De uit Ekeren afkomstige en in Schelle wonende ondernemer heeft een gamma schoonmaakproducten ontwikkeld die niet alleen ecologisch zijn qua samenstelling, maar die ook in gebruik en qua verpakking verspilling en onnodig afval tegengaan. De producten op basis van natuurlijke ingrediënten die voldoen aan het EU Ecolabel, zitten verpakt in kleine, volledig oplosbare capsules (pods).

“Dat is waar we het verschil maken. Schoonmaakmiddelen zitten traditioneel in flacons, verstuivers en flessen. Als die leeg zijn, gaan ze de vuilnisbak in en schaffen we ons andere aan. Bovendien bestaan ze voor een groot deel gewoon uit water dat allemaal mee moet worden getransporteerd. Wij vertrekken van capsules met onverdund product, waardoor er flink wordt bespaard op verpakking en transport. Bovendien heb je geen verspilling, want je hebt altijd de juiste dosering”, verduidelijkt de ontwikkelaar.

“Voor elk van de producten, meer bepaald een ontvetter, allesreiniger en sanireiniger, hebben we één verstuiver. Al wat je moet doen, is de capsule erin doen en bijvullen met water. De capsule, op basis van algen, lost volledig op en je kan aan de slag. Is de verstuiver leeg, moet je die gewoon een keer uitspoelen en je kan hem opnieuw gebruiken. De fles zelf bestaat ook uit gerecycleerd plastic. Daarnaast hebben we ook nog een vloerreiniger waarbij je een capsule in een emmer water moet oplossen. Elk product heeft zijn eigen kleur zodat er geen vergissingen mogelijk zijn”, legt Schoonbaert uit.

Crowdfunding

Voor de ontwikkeling van zijn idee kwam hij op het spoor van een producent in Italië. “Samen hebben we dit op punt gezet en na tien maanden voorbereiding zijn we nu operationeel. De producten zijn verkrijgbaar via de webshop en voorts werk ik ook al samen met een aantal dienstenchequebedrijven. Bedoeling is ook bij kleinere, gespecialiseerde handelaars de producten aan te bieden. We hebben een crowdfundingcampagne opgestart zodat we de productie kunnen verhogen en het hele verhaal nog kunnen verfijnen”, vertelt hij.

www.ecopods.be

Bron : https://www.gva.be/cnt/dmf20190710_04503592/ecopods-schoonmaakmiddelen-in-capsulevorm-voor-proper-huis-en-milieu?fbclid=IwAR0jSv6sy0VY1QCkW9Y64ntTxByJ_nlhv2mNFHp2PufgSQhHRtMrhSvoIr4